Kylling.dkMENU


MADOPSKRIFTER


LEKSIKONHønsefugle


Hønsefugle (Galliformes) er en orden indenfor fugle.

Størrelsen på hønsefugle varierer fra den lille Kinesiske dværgvagtel (Coturnix chinensis) på 12,5 cm og 28 til 40 gram og til den vilde Nordamerikanske kalkun (Meleagris gallopavo), som kan nå længder på mere end 120 cm og som vejer op til 14 kg.

 • Orden Hønsefugle Galliformes
  • Familie Tallegallahøns (Megapodiidae)
  • Familie Perlehøns (Numididae)
  • Familie Topvagtler (Odontophoridae)
  • Familie Fasanfugle (Phasianidae)
  • Familie Kalkuner (Meleagrididae)
  • Familie Skovhøns (Tetraonidae)
  • Familie Hokkoer (Cracidae)
  • Familie Mesiter (Mesitornithidae)

Hønsene benævnes forskelligt efter alder og køn. Høns er en flertalsform, der dækker alle aldre og begge køn. Hunnerne kaldes høner, hannerne kaldes haner (i visse dialekter kok), ungerne kaldes kylllinger, Høner der ruger kaldes skrukhøner, høner der passer en kyllingeflok kaldes hønemødre eller kyllingeførere. Kapuner er kastrerede haner. Unge dyr kaldes unghøns, hønnikker, hanekyllinger, m.m. Der er udpræget forskel på kønnene (kønsdimorfi) hos høns. Hanen har en forskellig fjerdragt fra hønerne med lange krumme seglfjer på halen. Hanen har større kam og en mere lodret kropsholdning end hønerne og en anderledes adfærd. Høner lægger æg uafhængigt af en hanes tilstedeværelse, men hanen er nødvendig, såfremt æggene skal udruges, da de i så fald skal være befrugtede. Når en høne skal lægge æg, opfører hun sig rastløst, hvilket får hanen til at vise et redested. Hønen foretrækker at lægge æg et mørkt sted - fx under en busk, eller i en redekasse. Hun skraber en fordybning i underlaget, former det rundt med sit bryst, kaster kviste og strå over skulderen og lægger derefter dagens æg. OG så kagler hun og styrter rundt et stykke tid. De lærde strides stadig om den dybere grund for høner så pudsige og karakteristiske adfærd efter æglægningen. En af forklaringerne er at hendes højrøstede adfærd forvirrer evt. fjender. Om foråret hænder det, at en høne (alt efter race) efter lægningen af 15-20 æg bliver skruk.

Buræg er lagt af høns der lever i bure lavet af trådnet. I et traditionelt bur er der fire høns på en kvart kvadratmeter. Det svarer til et areal som et ark A4 papir til hver høne. Burhøns har ingen mulighed for at komme ud i fri luft. Cirka 60 procent af de æg der produceres i Danmark, kommer fra burhøns. De allerfleste af dem lever i traditionelle bure.

Skrabeæg kommer fra høns der går i flokke uden nogen øvre grænse for størrelsen. I stalden må der være op til ni høns per kvadratmeter. Stalden skal være indrettet med reder og siddepinde. Mindst en tredjedel af arealet skal være dækket med sand, halm eller anden strøelse. Cirka 20 procent af den danske ægproduktion er baseret på skrabehøns.

Frilandsæg kommer fra høns der indendørs har samme forhold som skrabehøns. Det vil sige flokke uden nogen øvre grænse for størrelsen, op til ni høns pr. kvadratmeter samt krav om reder og siddepinde i huset. Der er også krav om strøelse som sand eller halm på mindst en tredjedel af gulvet.

Du er her: Hønsefugle - - Her kan du finde alt om kylling

kyllinger påskekylling påskekyllinger kyllingebryst kyllingesalat kylling i karry kylling-opskrifter kyllingopskrifter